Kyoto Foodie Travelogue

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<Kyoto famous Obanzai Dishes; numbers of small plates are fun to see/ 京都のおばんざい定食、小鉢がいくつも並んで目に楽しい>

Today, I’d like to show all the foodie pleasure that experienced in Kyoto. Hope you enjoy the foodie travelogue. It is wondrous the more you eat, the more you want to eat!

今回は京都における食いしん坊の記録です。京都うまいもん紀行をお楽しみください。京の都は、美味しいものを食べれば食べるほど、もっともっと食べたくなるという不思議な街でもあります。

For the starter, this is my favorite breakfast that I’m always so looking forward to. Pork and veggie miso soup, grilled salmon, and egg rice become the source of power to study earnestly for a whole day from morning to evening. On top of anything, this pork and veggie miso soup is so good with much tofu, veggies, and pork.

まずはいつも楽しみにしている朝ご飯。豚汁も焼き鮭も卵かけご飯もしっかりたっぷり食べて、その後の研究に備えます。頭をフル回転させる朝から晩までの長丁場となるので、朝ごはんはとても大切なのです。なんと言ってもこの豚汁が、豆腐と野菜と豚がたくさん入っていて美味なのであります。

Lunch was retort-packed curry at the university cafeteria, it was just OK and no picture. For supper, I went to a lovely bakery in the downtown, and ate the bread at the nearby coffee stand.

お昼ごはんは大学のカフェでレトルトのカレー。レトルトはどこで食べてもやはりレトルトの味しかしないので写真は無し。この日の夕ご飯は下町のパン屋さんを訪れ、そこで買ったパンをコーヒースタンドで食べさせてもらいました。

Ordered Ethiopian Coffee cafe au lait for the first time. I was surprised at the taste that never experienced and shouted “This is so goooood!” And talked with the owner. I brought in the bread but he was so kind to serve me the glass plate. It turned photogenic in the twilight Kyoto sentiment. Ethiopian coffee was such a hit so asked for grinding and bought the coffee beans. I was lucky to get a coffee pack for a little gift. As featured in a TV program of ‘living in Kyoto just a bit’, Kyoto is thriving with bread and coffee culture also. It was a nice discovery.

エチオピアコーヒーをカフェオレにしてもらって初めて飲みました。これまでに体験したことのない味に驚き「これ美味しいですね!」とお店の方とお話をします。持ち込んだパンなのにお皿も出してもらって、なんだか素敵な灯ともし頃の京都の下町情緒が浮かび上がります。エチオピアコーヒーに感動したので、豆も引いてもらってお買い上げ。おまけのコーヒーパックもいただいて、「ちょこっと京都住んでみた」で取り上げられていたように、京都ってパンとコーヒーの文化も栄えているのだと、また一つの発見をしました。

Lunch for another day. This is fried prawns and hamburger steak set. I’ve been believing firmly that fried prawns are the most delicious thing in the whole universe since little, and my love for fried prawns is so deep and dense. And the tartar sauce at this restaurant was so amusing, it had lemon juice, finely cut Italian parsleys, boiled potato, and pickles. It was such a lovey and delightful encounter!

別の日のお昼ご飯に頂いたエビハン、という海老フライとハンバーグのセット。私は子供の頃からずっと変わらず、世界で一番海老フライが美味しいと思っていて、海老フライにかける愛情は底知れぬものがあると思うのですが、ここのタルタルソースはレモン汁、刻んだイタリアンパセリ、刻んだ茹でじゃが、刻んだピクルスが入っていて初めての味わいでした。新しい出会いに心がウキウキ。

Visited the birth place of Ikenobo Flower Arrangement temple named Rokkakudoh and looking up the moss garden from the next by Starbucks. Tanuki; raccoon dog lovers are charming. These raccoon dogs pottery objets can be seen all across Japan, it is popular folk crafts of this country. I want to have one, but I’ll be opposed to for pretty sure. It’s fun to wonder, though. Had Yuzu citrus tea. I’m fond of the citrus flavor of Yuzu.

華道の池坊の総本山六角堂へ行き、そこに隣接しているスタバから六角堂の苔生す庭園を見上げます。タヌキの恋人たちの焼き物も愛嬌があってかわいらしい。このタヌキの陶器の焼き物は日本各地で見かける民芸品で、いつか買おうかな、でも絶対に止められるな、などと思い悩むのも楽しいものです。ゆずシトラスティーを飲みました。ゆずの柑橘の香りが好きです。

Tanuki is so adorable and humorous, wrapped with peaceful atmosphere. I love them!

タヌキって愛嬌あっておかしみがあって平和な空気に包まれていて、大好きです。

Well, back to Kyoto. When strolling around the downtown Shijo area, found the donut shop crowded with fashionable gals. I was just looking for a cafe to have some coffee, but I was spelled with the magic of donuts and lured into the shop.

さて、話は京都に戻ります。繁華街の四条を歩いていたら、オサレなドーナツ屋さんに素敵女子たちが押し寄せている模様。コーヒーを飲むだけのつもりで喫茶店を探していたのですが、ドーナツの魔力に面白いように引っかかって、シューっと吸い寄せられるようにお店の中へ。

Wondering if the name of ‘koe donuts’ is coming form ‘koe=fatty’ donuts? I know I’m whispered “You’re getting fat! you’re getting fat!” but I got trapped with my own will and ate up donuts. Yes, Kyoto is so enchanting and seducing!

そもそも店名の ‘koe donuts’ って「肥えドーナツ」ってことかしら?太るぞ太るぞと言われているのに、まんまと罠に自分からハマりに行って、ドーナツ食べてしまうのですから、やはり京都は魔性です。

Even though Kyoto is so seducing and enticing, it pleases your eyes and fills your stomach and makes you feel jolly and happy. So what’s wrong with that? I ended up eating 2 donuts and caffe latte.

喩え京都が魔性であろうとも、こんなに目を楽しませてくれて、お腹も満たしてくれて、うらうらと心楽しい気分にしてくれるのだから、その魅力にはまり込んで何が悪いっていうんでしょう。結局カフェラテと一緒に二つもドーナツ食べちゃった。

These are what I bought at the Nishiki market of the kitchen of Kyoto. Okra chips are so unusual and bought some, even it was fried crispy the stickiness of okra is still powerful. Crispy yet sticky combination was not that good. Roasted ago fish is for fish broth and snacking. Now making ago fish vinegar. It goes nice with soup. Writing this article while munching some mustered lotus root chips, I bet it goes great with alcohol. Yuzu citrus flavored sesame is good for sprinkle on rice wrapping with nori seaweeds. Canele from French bistro has sophisticated texture with orange flavor.

こちらは京都の台所錦市場で買ってきたお土産の数々。オクラチップスの物珍しさに惹かれて買ってみましたが、たとえカリカリに揚げてあろうとも、やはりオクラはオクラ。サクサクしているのに、ネバネバと口の中で糸が絡まり、イマイチ不評でした。焼きあごはお酢に漬け込んで「あご酢」を作っています。これを汁物にかけると美味。辛子蓮根チップスを食べながらこれを書いていますが、これは酒飲みが好きな味ですね。ごまゆずはご飯にまぶして海苔を巻いて食べると最高。フレンチビストロでお土産に頂いたカヌレは、オレンジが練りこんであって、洗練されたお味です。

I fully appreciated foodie paradise of Kyoto, but felt no guilty as I walked and walked and walked in the city. The capital of 1,200 years is filled with something old, new, interesting, intriguing, and unusual with neatly organized manner. It is the essence of the beauty of Kyoto, and probably the never ending spring of the charm.

京都では美味しいものを色とりどりに食べたけれど、歩いて歩いてまた歩くという日々なので、それもまた良かろうと思っています。千二百年の都には、新しいもの、古いもの、面白いもの、珍しいものが居住まいよく端正な面持ちでおさまっています。それは京都の美意識であり、人を惹きつけてやまない魅力の源泉でもあるのでしょう。

Love and Peace.

Kyoto, Gion Pleasure Quarter

Kyoto and the Flower Arrangement

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