My Cooking Journal

Japanese cooking, everyday Japanese cooking, Washoku, 料理ブログ、バイリンガル料理紹介、和食、小石原焼、萩焼、有田焼、伊万里焼、美濃焼、上野焼

<Chicken rice with carrot Shimeji mushroom and thinly fried Tofu, Egg roll, fried Tofu and Mitsuba leaf soup, roasted green tea/ 具沢山炊き込みご飯、卵焼き、厚揚げと三つ葉のお吸い物、ほうじ茶>

Cooking is fun. I’m not that skillful to brag up, but I like trying something new watching Instagram foodie movies and such. Once a week I go grocery shopping, and after putting groceries into the fridge, I see through the foods in there, then deep joy bubbling up from inside. “Oh, there’s so much to eat! So happy~!” Saying so each time, from deep down. Such a happy folk I am.

料理は楽しくて好きだ。自慢できるほどの腕前はないけれど、インスタでレシピ紹介動画などを見ると、おっ!これやってみよう、となって作ったりもする。一週間ごとに行く食材の買い出しから帰って来て、冷蔵庫に食材を仕舞い込み、その麗しき食料品を見ていると、フツフツと喜びが湧いてくる。「あ〜、こんなにいっぱい食べ物がある〜!嬉しい〜!」と。毎週そう言っている。我ながら相当めでたい人だ。

<fried rice cake with soy powder and sugar, Takuan pickles, roasted green tea/ かき餅、沢庵、ほうじ茶>

After new year’s break, I was commuting on a train and watching Instagram cooking recipe movies. Got so into it and got off at a wrong station. That time I was watching this fried rice cake.

お正月明けの仕事帰りに、電車の中でインスタの料理動画を見ていて夢中になってしまい、降りる駅を間違えてしまった。その時の「フライパンで焼くかき餅」を作った。

<fried pork and Enoki mushrooms with Umeboshi, simmered Karei fish with soy sauce, miso soup with lots of veggies, roasted green tea/ 豚とエノキの梅干炒め、カレイの煮物、具沢山味噌汁、ほうじ茶>

I love pork and Umeboshi together. I also love smoked salmon with Nori seaweed, but smoked salmon became so expensive, and I miss it. So sad…

豚肉と梅干の組み合わせが大好き。ご飯にスモークサーモンと海苔を巻いて食べるのも好きだけど、サーモンの値上がりにより最近は食べていない。うう、悲しい。

<Genovese bacon pasta with fried egg, potato soy milk potage, Daikon radish salad, roasted green tea/ ベーコンのジェノベーゼパスタと目玉焼き、じゃが芋の豆乳ポタージュ、大根サラダ、ほうじ茶>

Potato soy milk potage, firstly fry onion with butter, microwave potato and peel off the skin, then put into a mixer with soy milk. Add up water and cubic consomme. Served this soup to my good friend when throwing a party the other day, and she was having a second helping. Yes!

じゃが芋の豆乳ポタージュは玉ねぎをバターで焼き付けて、じゃが芋をレンジでチンして皮を剥き、ミキサーに豆乳と一緒に入れて、あとは水とコンソメ加えて作る。こないだ大好きな友人を招いてパーリィした時に出したら好評で、お替りしてたよ。イッシッシ。

<steamed pork and Chinese cabbage, Daikon mochi of Chinese snack, miso soup, roasted green tea/ 豚と白菜の蒸し物、大根餅、お味噌汁、ほうじ茶>

Daikon mochi of Chinese snack, mixed up shredded daikon radish and fried shrimp and potato starch, then fried with sesame oil. With vinegar soy sauce and spicy Chinese oil. Heavenly!

飲茶の大根餅は大根の千切りに細かく刻んだ甘海老のフライと片栗粉を混ぜて、ごま油で焼き付けた。ラー油入りの酢醤油をつけて。嗚呼、美味しい!

<bacon and egg fried rice, grated Daikon radish with tiny fish, Tofu seaweed green onion soup, strawberries, roasted green tea/ 厚切りベーコンと卵のチャーハン、大根おろしとジャコ、豆腐とわかめとネギのお吸い物、いちご、ほうじ茶>

In my neighborhood, I can buy uneven strawberries for 300-400 yen. Eating lots of strawberries each year. I’ve got to make strawberry yogurt bavarois.

こちらでは少々不格好の苺が1パック300円~400円で買える。毎年、苺をたっくさん食べている。苺ヨーグルトババロアも作らなくては。

<Anago fish rice bowl with egg and Nori seaweed, boiled Komatuna spinach, leftover miso pot, roasted green tea/ 錦糸卵入りあなご飯、小松菜のお浸し、前日の味噌鍋の残り、ほうじ茶>

Anago is a tenth cheaper than eel. So I make believe Anago as eel and eat it. But the taste is of course quite different…

あなご飯はうなぎ飯と思って食べることにしている。でも勿論うなぎの味はしない。そこには敢えて気づかない様にしている。

<Eringi mushroom rolled with pork fried with sesame oil, boiled rapeseed buds with spicy seasoning, Eringi mushroom seaweed thinly fried tofu miso soup, roasted green tea/ 豚のエリンギ巻を胡麻油炒め、菜の花の柚子胡椒和え、エリンギとわかめとアゲの味噌汁、ほうじ茶>

Simple seasoning for pork, Eringi mushroom, sesame oil, salt and pepper is delish!

豚肉とエリンギとごま油と塩胡椒だけのシンプルな味付けが美味!

<Korean Sin Ramen with fried minced chicken spinach Shimeji mushroom and egg, rice ball of tiny fish sesame oil green onion with Korean Nori seaweed, roasted green tea/ 辛ラーメンに鳥ミンチしめじほうれん草炒めと温泉卵を入れたもの、ジャコネギ胡麻油醤油入りお結び韓国のり巻き、ほうじ茶>

Deluxe Sin Ramen of Korean Sin Ramen. I was surprised when instant ramen was served in a Korean diner. Speaking of Korean, hamburger is pronounced as ‘hembogo’. Haven’t studied Korean for a while and I miss it. But if I do, I get so immersed into it. Therefore, I told myself now is the time to focus on my studies. Rice ball, I made a twist for green onion rice tried in a Korean BBQ restaurant.

辛ラーメンを「デラックス辛ラーメン」にしてみた。韓国では袋ラーメンを調理したものがお店で出て来て驚いた。ちなみに韓国語だと「ハンバーガー」は「ヘンボゴ」となる。しばらく韓国語もご無沙汰だけれど、やりだすと夢中になっちゃうので、今は研究に邁進する時期だと自分に言い聞かせている。おにぎりも焼肉屋さんで食べたネギご飯を応用して作ってみた。

Things got so complicated in this day and age. So I decided not to think about complicated matters other than work and studies. It was my biggest agony that I tended to think too much and having a too good memory. Hence it is sheerly wonderful that I can let go of my complexity so lightly. To get aged is admirable! And I do love delicious foods!

いろんなことが難しい時代で、だからもう仕事と研究以外では、難しいことは考えないように決めた。考え過ぎてしまうことと記憶力が良すぎることが若い頃の悩みだったので、難解になってしまう癖をスルリと手放せるようになったのは素晴らしいことだ。年を取るのは良いことである!そして美味しいものが大好きだ!

Love and Peace.

Sanrio Puroland!

Commencement, Kyoto University of the Arts

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